+ Ana sayfanız yapın! + Favorilerinize ekleyin! RSS Kayıt
Ol
e-Bülten Kayıt Giriş Yap
 
 
 
 
Sağlık Paneli Ana Sayfa Yazdır Arkadaşına Gönder
SLIDE SHOW
 
 








SLIDE SHOW: Aromaterapi yağları

<p><strong>Portakal yağı </strong></p>
<p><span id=´1240251686221S´ style=´display: none´> </span>Diğer isimleri: (Apfelsine / Orange / Apfelsinenbaum / Orangenbaum /</p>
<p><strong>Doğada:</strong> Turunçgillerden bir meyvedir. Akdeniz çevresinde ve sıcaklık ortalaması 23° ile -30°C arasında olan yerlerde yetişen ağaçlardır. Bu ağaçların meyveleri portakal adını alır. Portakal meyveleri tam yuvarlak veya yumurta şeklindedir. Güney Anadolu ve Doğu Karadeniz (Rize çevresi). Turunçgiller familyasından bir ağaçtır. Boyu 2-10 m arasında değişir. Yaprakları sert dayanıklı ve düz kenarlıdır. Meyvesi C vitamini bakımından zengindir. Kabuğunun altında sarımtırak, bazılarında ise kırmızı renkte sulu ve dilimli bir öz bulunur. Kabuklarından portakal esansı elde edilir. Eczacılıkta ve gıda sanayinde kullanılır. Çiçeklerinden de portakal çiçeği esansı yapılır.</p>
<p><strong>Özellikleri:</strong> Antiseptik, anti bakteriyel, antispasmodik ve antifungal, stimulan ve tonik.</p>
<p><strong>Kullanıldığı yerler: </strong></p>
<p><strong>Losyon ile: </strong>Ağrıları dindirir, kabukları iyice kıyılır susam yağının içine konur. 3 hafta güneşte bekletilir. Bu şekilde yağı elde edilmiş olur. Ağrıyan bölge bu yağla ovulur. Dişetlerini güçlendirir. Yara ve yanıkların iyileşmesini sağlar. Etli kısımları pişirilerek yapılan lapa yara ve apselere konulur. Banyosu yapılır.</p>
<p><strong>Masaj yoluyla: </strong>Portakal yağı ile selüloitli bölgelere masaj yapılarak selüloitlerin azaltılması sağlanır. Portakal çiçeklerinin nefis kokusu yorgunluğu giderir ve sinir bozukluklarına iyi gelir. Zihin beden ruh titreşimlerini birleştiricidir. Yoga meditasyonda. pasif jimnastiklerde yararlıdır. Romantik gecelere yakışır. Şifada, kulak burun boğaz yollarını açtığı gözlemlenmiştir, gribal olan her türlü hastalıklarda rahatlatıcıdır.</p>
<p><strong>Uyarılar: </strong>Yoğun konsantrasyonda cildi tahriş eder,. <br />
 </p>
<p> </p> <p><strong>Mür yağı </strong><br />
<br />
<strong>Diğer isimleri: </strong>Commiphora myrrha</p>
<p><strong>Doğada:</strong> Smyrna, mür (ağacı) anlamına gelir, hoş kokulu mür yağı elde etmek için çalımsı ağacın gövdesi bir keskiyle çizilir, akan reçine toplanır. Yağ ağaçta oluşan doğal yarıklardan sağlanırsa mür yağının daha iyi olduğu söylenir çeşitli balsam ağaçlarından elde edilen reçine sakızıdır. Güzel kokusu vardır. İlkçağlardan beri kullanılır. Kokusu kuvvetli, tadı acıdır. Özellikleri: Antiseptik, anti-enflamatuar, antimikrobiyal antifungal ve stimulandır.</p>
<p><strong>Kullanıldığı yerler: </strong></p>
<p><strong>Losyon olarak(yoğunluğu azaltılmış): </strong>Dişeti iltihaplarında</p>
<p><strong>Kompres olarak/Banyo suyuna buhar yoluyla:</strong> Zihinsel dinginlik verir, enfeksiyona karşı, bakteri ve mikrop kırıcı, canlandıran, soğuk algınlığı, mide rahatsızlıkları boğaz ağrıları ve ağız içi yaraları için etkindir.</p>
<p><strong>Uyarılar:</strong> Gebelikte kullanımı yoktur, ağızdan almayınız. <br />
 </p> <p><strong>Bergamot yağı </strong></p>
<p><strong>Diğer isimleri: </strong>(Bergamot Orange / Bergamote / Bergamot / Citrus Bergamia)</p>
<p><strong>Doğada: </strong>Bu canlandırıcı limon kokulu yağ tamamen İtalya´da yetişen yenilmeyen bir meyveden elde edilir. Türkiye’de Antalya bölgesinde yetişmektedir.Canlandırıcı ve dengeleyici etkisi çok fazladır. Rahatlatıyor ve rahat bir uyku çekmenizi sağlıyor. Kolonyalarda çok kullanılıyor. Bir damla bergamot yağını biraz alkolle karıştırıp çok hafif bir kolonya elde etmek mümkün.</p>
<p><strong>Özellikleri:</strong> Kuvvetli antiseptik, diüretik, antitoksik, deodorant ve insektisit</p>
<p><strong>Kullanıldığı yerler: </strong></p>
<p><strong>Masaj/kompres: </strong>Sinek ısırıklarına, yağlı ciltlere ve sivilcelere ayrıca boğaz ağrısında kullanılır.</p>
<p><strong>Banyo suyuna veya Buhar yolu ile: </strong>Ferahlatıcı etkisi sayesinde anksiyete de ve depresyonda, vajinal kaşıntı, sistit ve üretrit olgularında önerilir.</p>
<p><strong>Uyarılar:</strong> Bergamot foto toksik olduğu için kullanım sonucu güneşe çıkmayın, ayrıca yoğunlaştırılmış formunu cildinize sürmeyin yanıklara sebep olabilir. <br />
 </p> <p><strong>Sedir yağı</strong><br />
 </p>
<p><strong>Diğer isimleri: </strong>Cedrus atlantica;/Cedarwood, Atlas/ Juniperus virginiana</p>
<p><strong>Doğada:</strong>Bu esans yağı, Amerikan ve Fas ardıç sediri ağacından damıtım yolu ile elde edilir.</p>
<p><strong>Özellikleri: </strong>Kuvvetli antiseptik, diüretik, sedatif ve tonik özelliği bulunur, iki çeşidi vardır.</p>
<p><strong>Kullanıldığı yerler: </strong></p>
<p><strong>Masaj/kompres/ Banyo suyuna veya Buhar yolu ile: </strong>Egzama, öksürük, nezle/grip, yağlı ciltlerde, sivilce, sakinleştirici.<br />
<strong>Tonik olarak: </strong>saç dökülmesi, kepeklenme</p>
<p><strong>Tütsü olarak:</strong> Böcek kovucu</p>
<p><strong>Uyarılar: </strong>Gebelikte kullanılmaz, ayrıca yoğunlaştırılmış formunu cildinize sürmeyin yanıklara sebep olabilir<br />
<br />
 </p> <p><strong>Lavanta yağı </strong><br />
Diğer isimleri: (Lavendel / Lavande / Lavender / Lavandula )</p>
<p><strong>Doğada: </strong>Lavanta çiçeği 20–30 cm boylanan, yarı çalımsı, çok yıllık bir bitkidir. Lavandula ismi Latince lavare´den gelmekte ve yıkama anlamını taşımaktadır. Zira çok aromalı olan bu bitki yıkama veya banyo suyunda kullanılmaktadır. Genel olarak lavanta yağı parfümeri ve kozmetik sanayinde, ayrıca sabun ve diğer endüstri kollarında güzel kokusu içi n kullanılmaktadır. Ancak lavanta yağı antiseptik özelliğe sahip olduğu gibi, idrar arttırıcı ve romatizma ağrılarını dindirici etkisi de vardır. Özellikle sedatif etkisi nedeni ile çay şeklinde lavanta çiçeği kullanılmaktadır.</p>
<p><strong>Özellikleri: </strong>Gevşetici, antiseptik, anti bakteriyel, antidepresan, dekongestan, diüretik ve doku yenileyici</p>
<p><strong>Kullanıldığı yerler: </strong></p>
<p><strong>Losyon olarak(yoğunluğu azaltılmış): </strong>Yara, bere ve kesiklere, burkulmalara, eziklere ve atletlerin formdan düşmelerine karşı kullanılır. Bundan başka egzama, ergenlik sivilceleri, yanıklara karşı etkilidir.</p>
<p><strong>Kompres olarak/Banyo suyuna Buhar yoluyla: </strong>Baş ağrısı, gerilim ve depresyonda kullanılır. Baş dönmelerine, baş ağrılarına, iştahsızlık, mide ve bağırsak şişmelerine, sinirlere, kalp çarpıntılarına, titremelere, astıma, genel güçsüzlüğe, gribe, karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarına, sarılığa, kan toplanmalarına iyi gelir.</p>
<p><strong>Tütsü olarak:</strong> Nezle, grip, anjin ve bronşitin tedavilerini çabuklaştırır.</p>
<p><strong>Ağız çalkalama suyu veya gargara olarak: </strong>Ağız içindeki küçük yaraları temizler.</p>
<p><strong>Uyarılar: </strong>Yüksek yoğunlukta cildi tahriş eder,gebelikte kullanımı önerilmez. <br />
<br />
<br />
 </p> <p><strong>Limon yağı </strong></p>
<p><strong>Diğer isimleri: </strong>(Zitronenbaum / Limonier citronnier / Lemon tree / Lemon / Citron)</p>
<p><strong>Doğada: </strong>Mart-Ekim ayları arasında beyazımsı-pembe renkli, güzel kokulu çiçekler açan, 3-5 m boylarında, kisin yapraklarını dökmeyen küçük boylu ağaçlar. Vatani Çin olup, Akdeniz bölgesinde geniş çapta yetiştirilir. Akdeniz bölgesi ve Doğu Karadeniz de ülkemizde yetişir.</p>
<p><strong>Özellikleri: </strong>Doku yenileyici, sakinleştirici, antiseptik, anti bakteriyel, anti viral, anti histaminik ve antidepresan.</p>
<p><strong>Kullanıldığı yerler: </strong></p>
<p><strong>Kompres olarak/Banyo suyuna Buhar yoluyla: </strong>Tazeleyici ve aktive edici Ruhsal sıkıntılardan kaynaklanan kaygıları ortadan kaldıran dengeleyici etkiye sahiptir.</p>
<p><strong>Masaj yoluyla: </strong>Baş ağrısını giderici, depresyon önleyici, idrar yolu ağrısını dindirici ve rahatlatıcıdır. Kuvvetli mikrop öldürücü, kullanıldığı bölgede 20 gün kadar antiseptik etkili. Adale kuvvetlendirici. Spor sakatlıklarında masaj için çok uygundur. Karaciğer ve safra kesesi fonksiyonlarını düzenleyicidir.</p>
<p><strong>Losyon olarak:</strong> Böcek sokmalarında kaşıntı giderici, egzama ve soğuk tahrişlerinde tedavi edici özelliği vardır. Cildi temizler.</p>
<p><strong>Ağız çalkalama suyu veya gargara olarak: </strong>Boğaz ağrısı giderici</p>
<p><strong>Uyarılar:</strong> Güneşlenmeden önce kullanmayın, tahriş edici özelliği çok yüksektir. <br />
<br />
<br />
<br />
 </p> <p><strong>Ökaliptus </strong><br />
<strong>Diğer isimleri: </strong>(Eucalyptus globulus/Sıtma ağacı //Eucalyptusbaum / Heberbaum / Eucalyptus / Ökaliptüs /</p>
<p><strong>Doğada: </strong>Eucalyptus türlerinin vatanı Avustralya’dır. Tarsus’taki Okaliptüs ormanında bazı E.globulus ağaçları olmakla birlikte Türkiye’de yetişmediği belirtilmektedir.</p>
<p><strong>Özellikleri: </strong>Tazelik verici, kuvvetlendirici, Antiseptik, temiz olmayan derilerde, akne, kepek, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, virüslere karşı, grip ( boğaz iltihaplanması, sinüzit iltihaplanması, bronşitte-Antibiyotiğe yardımcı ) bahar nezlesi..romatizma ağrılarında ve sinir iltihaplanmasında. Haşerelere karşı çok kuvvetli tesir eder. Soğuk algınlığı, nezle, kas tutulmaları, sinüs gibi rahatsızlıklarda güçlüdür. Migren ve romatizma ağrılarını dindirir, cilt ülseri ve yarayı iyileştirir.</p>
<p><strong>Kullanıldığı yerler: </strong></p>
<p><strong>Losyon olarak(yoğunluğu azaltılmış): </strong>Nefes darlığında göğüs üzerine sürdüğünde nefes açıcı etkisi vardır.</p>
<p><strong>Buhar yolu ile:</strong> Soğuk algınlığı rahatsızlıklarında boğaz ve solunum yolları şikayetlerinde ve bronşitte özellikle uçucu yağından dolayı inhalasyon (buğu) yoluyla yararlanılmaktır. Burun tıkanıklığı ve burun akıntısına karşı (kaynar suya drog parçaları veya uçucu yağ damlaları ilave edilerek hazırlanan) buğu yöntemiyle kullanılmaktadır</p>
<p><strong>Banyo suyuna ve kompres olarak: </strong>Yanıklarda ve yaralarda; Ayrıca üzüntü ve sıkıntıyı dindirici etkisi bulunur. Ev içinde buharla kullanılırsa evdeki bakterileri öldürür.</p>
<p><strong>Uyarılar:</strong> gebelikte kullanmayın, çocuklara ve bebeklere verilmez, yoğun olan formu cilt zararlıdır. Yüksek kan basıncı olanlara sakıncalıdır. Asla ağız yolu ile almayınız. Bir haftadan fazla kullanımda ve tekrarlayan periyodik rahatsızlıklarda hekimle görüşmek gerekir. Nadiren de olsa bazı kişilerde bulantı, kusma ve ishal yapabildiği kayıtlıdır. <br />
 </p> <p>Doğal Damla Sakızı (Günlük) <br />
Diğer isimleri:Buhur, Boswellia, Styrax, Frankincense, Encens</p>
<p><strong>Doğada:</strong> Tropik bölgelerde yetişen "Sigala (Amber) Ağacı”ndan elde edilen yağdır. Sigala yağının mart ayından itibaren sekiz ay süre ile üretimi yapılmaktadır. Bu yağ ağacın salgı hücrelerinde meydana gelir. Salgı hücreleri bitkide tabii olarak fakat az miktarda bulunmaktadır. Ağaçlarda yaralama sonucu balsam meydana gelir ve bu yaralama sırasında salgı hücrelerinin sayısı da artar.</p>
<p><strong>Özellikleri: </strong>Antienflamatuar, antiseptik, sakinleştirici, sindirime yararlı, diüretik, tonik. Zihinsel ve duygusal etkileri için çok eski zamanlardan beri kullanılan Frankincense, karışıklık içindeki zihne tutarlılık ve düzen sağlar. Kendini güvende hissetmeme, kendini eleştirme, disiplin eksikliği, şüphecilik, takıntılı olma, yorgunluk ve cesaret eksikliği gibi durumların hepsi, bu yağın sakinleştirici ve aynı zamanda canlandırıcı etkisinden fayda sağlayabilirler.</p>
<p><strong>Kullanıldığı yerler: </strong>Masaj, kompres... Banyo suyuna veya Buhar yolu ile: Solunum organlarını ve mideyi balgamsı salgılardan temizle. Solunum yolu enfeksiyonları için yararlıdır. Mideyi ve bağırsakları Ülser ve hemoroite kullanılır. Yorgunluk ve cesaret eksikliği gibi durumların hepsi, bu yağın sakinleştirici ve aynı zamanda canlandırıcı etkisinden fayda sağlayabilirler.</p>
<p><strong>Tonik olarak:</strong> Cildi gençleştirmede, kırışıklıkları giderir. Yaraların iyileştirilmesinde</p>
<p><strong>Uyarılar: </strong>Gebelikte kullanılmamalı, ağız yolu ile alınmamalı, iyi seyredilmelidir.<br />
<br />
<br />
 </p> <p><strong>Itır Çiçeği </strong></p>
<p><br />
<strong>Diğer isimleri: </strong>Pelargonium graveolens/ Çobaniğnesi/ Leylekgagası/ Turnagagası</p>
<p><strong>Doğada: </strong>Sardunyagiller familyasındandır. Güzel kokulu yaprakları, türlü renkte çiçekleri olan bir süs bitkisidir. Çiçeklerinden infüzyon yolu ile faydalanılır. Yaprakları güzel kokulu, çiçekleri türlü renklerde bir süs bitkisidir. Kumlu topraklarda yetişir. Yeşil kısımları tüylü ve oyalıdır. Çoğunun çiçekleri pembe veya beyaz renktedir. Losyon yapımında kullanılır. Itır çiçeği hemen hemen dünyanın her yerinde 1800 metre rakıma kadar kayalık, orman, tarla ve çalılıklarda bulunur. Çoğu zaman, taşların arasında böyle hoş kokulu tada sahip şifalı bir bitkinin nasıl oluştuğu hayret vericidir.</p>
<p><strong>Özellikleri:</strong> Kanı temizler, dindirir, ishali durdurur, yaraları iyileştirir; Sakinleştirici özelliği sayesinde stresten arındırır. Mide ve barsak gazlarını giderir. Barsak parazitlerini düşürülmesinde etkilidir.</p>
<p><strong>Kullanıldığı yerler: </strong></p>
<p><strong>Losyon olarak(yoğunluğu azaltılmış):</strong> Akne dermatit, ekgama, yanıklarla, siyah noktaların giderilmesinde, böcek ısırıklarında önerilmektedir.</p>
<p><strong>Kompres olarak/Banyo suyuna: </strong>PMS(adet öncesi sendromunda) ve menapozal şikayetlerin giderilmesinde kullanılır. Gebelik sonrası depresyon ve selülitte kullanım alanı vardır. Hemoroit ve kılcal damar rahatsızlıklarında kullanılır</p>
<p><strong>Uyarılar: </strong>Gebeliğin ilk 3 ayında kullanımından sakının, cildi tahriş edici özelliği bulunmaktadır. <br />
<br />
<br />
 </p> <p><strong>Zencefil, bin derde deva! </strong><br />
Diğer isimleri: Zingiber officinalis, Zencebil, Zingiber, Ginger, Gingembre</p>
<p><strong>Doğada:</strong> Bu tanıdık baharatın esans yağı, zencefil bitkisinin kök gövdesinden damıtılır. Ana vatanı Güney Asya olmakla beraber birçok tropikal ülkede (Hindistan, Çin, Güney Asya Adaları, Meksika, Batı Afrika) tarımı yapılır. Ülkemizin iklimi uygun olmadığından Türkiye´de zencefil yetişmez.</p>
<p><strong>Özellikleri: </strong>Hazımsızlık, mide ve bağırsakların gazlı olması ve karın ağrısı durumlarında sindirim salgılarını artırır ve gaz söktürücü etkiler yaparak iyileştirici olur. Son yapılan araştırma sonuçlarına göre mideyi yatıştırıcı etkileri nedeniyle yolculuklarda kusma refleksini yok eder ve rahatlama sağlar. Kan dolaşımının yetersiz kaldığı durumlarda, özellikle kılcal damarlardaki dolaşımı hızlandırır. Ateşlilik durumunda terlemeyi artırır; bu yararlı terletici etkisiyle soğuk algınlığını çabuk iyileştirir. Soğuk havalarda bedeni ısıtır, dayanıklılığını artırır.</p>
<p><strong>Kullanıldığı yerler: </strong></p>
<p><strong>Buhar yolu ile: </strong>Solunum organlarını ve mideyi balgamsı salgılardan temizler, Kış hastalıklarında özellikle inatçı öksürükte, kırmızı burunda ve alerjik olgularda yararlıdır. Zencefil boğaz ağrılarını iyileştirir.</p>
<p><strong>Masaj yoluyla: </strong>kas ağrıları, kramplar ve selülitte karşı etkilidir.</p>
<p><strong>Uyarılar:</strong> Heparin, warfarin ve aspirin gibi kan inceltici ilaçlarla beraber kullanılmamalıdır. Hamilelik dönemindeki uzun süreli kullanımı hariç (Kısa süreli olarak hamilelik bulantılara karşı kullanılabilir), bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. <br />
 </p> <p> <br />
<strong>Papatya </strong></p>
<p><strong>Diğer isimleri: </strong>Matricaria recutita/ Anthemis nobilis</p>
<p><strong>Doğada:</strong> Avrupa ve Batı Asya kökenli olup, papatya ailesinin bir üyesidir. Avrupa’ da yaygın bir şekilde tarımı yapılmaktadır.</p>
<p><strong>Özellikleri: </strong>Anti bakteriyel, sakinleştirici, ağrı kesici, antienflamatuar, Savunma sistemini güçlendirir, karaciğer ve dalağı düzenler, kan basıncını düşürür, hazmı kolaylaştırır, iltihabı azaltır, yaraların iyileşmesini hızlandırır, kas ağrı ve tutulmaları dindiricidir, baş ağrısını azaltır. Kokusunun rahatlatıcı etkisi sakinlik verir. Gün içinde papatyayı koklayarak kendinize sükunete çağırabilirsiniz veya direkt stresi azaltmak için kullanabilirsiniz. Ayrıca gün içinde çoğu insan meditasyon yapar, etkisini artırmak için bu yağ kullanılabilir.</p>
<p><strong>Kullanıldığı yerler: </strong></p>
<p><strong>Losyon olarak(yoğunluğu azaltılmış):</strong> Yanıklara, yaralara antiseptik ve dezenfektan olarak kullanılır, bakteri veya mantar öldürücü (Anti-bakteriyel ve anti-fungal),böcek ısırıklarında</p>
<p><strong>Masaj yoluyla:</strong> Yatıştırıcı ve sakinleştirici (Sedatif), anti-alerjik, kas gevşetici (özellikle mide-bağırsak sisteminde)</p>
<p><strong>Kompres olarak:</strong> Göz şişliklerinde ve konjuntivitte, cilt duyarlılığında</p>
<p><strong>Banyo suyuna: </strong>Sakinleştirici ve yorgunluk giderici</p>
<p><strong>Uyarılar: </strong>Kan inceltici (Anti-koagülant) ilaçlarla (Aspirin, heparin, warfarin gibi) beraber kullanılması tavsiye edilmemektedir. Önerilen dozlarda bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Gebeliğin ilk 3 ayında kullanımından sakının. <br />
<br />
<br />
 </p> <p><strong>Adaçayı </strong></p>
<p><br />
<strong>Diğer isimleri:</strong> Salvia sclarea</p>
<p><strong>Doğada: </strong>Karşılıklı olan beyaz keçeli yaprakları gümüş gibi parıldar ve acımtırak, ıtırlı bir koku yayarlar. Bahçe adaçayı, güneşli bir yerde yetiştirilmelidir. Ülkemizde İzmir bölgesinde bahçe adaçayı yetiştirilmektedir.</p>
<p><strong>Özellikleri:</strong> Anti bakteriyel, sakinleştirici, ağrı kesici, antienflamatuar, Savunma sistemini güçlendirir. Sindirim kolaylaştırıcı ve afrodizyak etkilidir.</p>
<p><strong>Kullanıldığı yerler: </strong></p>
<p><strong>Masaj / kompres:</strong> Banyo suyuna veya Buhar yolu ile: Solunum organlarını ve mideyi balgamsı salgılardan temizler, iştah açıcıdır. Mideyi ve bağırsakları rahatlatır, gazların dışkılanmasını sağlar. Kramp çözücü etkisi sayesinde, ishalde çok rahatlatıcıdır. Böcek sokmalarında kullanılır.</p>
<p><strong>Tonik olarak: </strong>saç dökülmesi, kepeklenme ve yağlı saçlarda</p>
<p><strong>Tütsü olarak: </strong>Afrodizyak etkili olduğu bilinmektedir.</p>
<p><strong>Uyarılar:</strong> HRT(menapoz) tedavisinde ve gebelik hapları ile birlikte alınmamalıdır. Adaçayının aşırı kullanımında kan basıncı (tansiyon) yükselebilir. Dölyatağı (Rahim) kaslarını uyardığı için, gebelik sürecinde kullanılmaz. Annelerin süt üretimini durdurur. Önerilen dozajlara uyulduğunda, bilinen başka bir yan etkisi yoktur<br />
<br />
 </p> <p><strong>Yasemin</strong></p>
<p><br />
<strong>Diğer isimleri: </strong>Jasminum officinale Jasmin, Jasmin, Jasmine, Yasemen, Jasminum</p>
<p><strong>Doğada </strong>Zeytingiller familyasındandır. Çin kökenlidir. Sıcak ve ılıman bölgelerde yetişir. Çok kokulu sarı ve beyaz çiçekleri olan bir ağaççıktır. Çiçeklerinin yağından ve kurutulmuşlarından da infüzyon yolu ile faydalanılır. Jasminon, genariol ve benzil asetat içerir. Beyaz renkli ve kuvvetli kokulu çiçekleri olan tırmanıcı bir bitkidir. Vatani Himalayalar’dir. Akdeniz bölgesi ikliminde kolayca yetiştiğinden süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Bitkinin yaprakları karşılıklı ve 5–9 yaprakçılıdır. Akdeniz ve çevresindeki ülkelerde kültürü yapılır. Ülkemizde Alanya civarında yetiştirilir. Hoş kokusundan dolayı yaygın kullanımı vardır. Çay olarak kullanımı sindirime yardımcı olmasındandır.</p>
<p><strong>Özellikleri: </strong>Antienflamatuar, antiseptik, analjezik, antispazmotik, tonik ve balgam sökücü. Güçlü doğal anti-depresandır. Beyinde ensefalin salgısını stimüle eder.</p>
<p>Kullanıldığı yerler:</p>
<p><strong>Losyon olarak(yoğunluğu azaltılmış): </strong>Akne dermatit ve sorunlu ciltlere kullanılır.</p>
<p><strong>Kompres olarak/Banyo suyuna Buhar yoluyla: </strong>Öksürük ve boğaz ağrılarına, adet sorunlarına, kas spazmı ve gerginliklerine sakinleştirici ve stres atıcı, Anti-depresan, afrodizyak, yumuşatan, kuru ve hassas ciltler için çok etkili, cinsel soğukluğu kırar ve adet sancılarını dindirir.</p>
<p><strong>Uyarılar: </strong>bazı hastalarda baş ağrısı yapmaktadır, cildimize karşı tahriş edici özelliği bulunmaktadır. <br />
<br />
<br />
<br />
 </p> <p><strong>Ardıç Katranı </strong></p>
<p><strong>Diğer isimleri:</strong> Wacholder, Geniévre, Juniper, Juniperus communis, Juniperus nana</p>
<p><strong>Doğada:</strong> Kisin yapraklarını dökmeyen daimi yeşil ağaçlardan. Yaprakları küçük pulsu veya iğne seklinde olup 1–2 cm uzunluğundadır.</p>
<p><strong>Özellikleri:</strong> Ardıç katranı denilen bir madde çıkarılır. kadyağı; ergenlik, egzama, saçkıran, kellik, uyuz ve sedef hastalığında kullanılır. Ardıç yağı, ergenlik, egzama, saçkıran, kellik, uyuz ve sedef hastalığında etkilidir sabun yapımında kullanılan ardıç katranı, saç dökülmesini, kepeklenmeyi ortadan kaldırır, mikroorganizmaların bu bölgelere yerleşerek zararlı olmalarını önler, egzamalı, mantarlı ciltlerin düzelmesini, canlı ve parlak görünmesini sağlar Uyuzda etkilidir. Bu bitkinin dallarından elde edilen ardıç katranı denilen yağlı madde kullanılır. Antiseptik, tonik ve afrodizyak etkilidir.</p>
<p><strong>Kullanıldığı yerler: </strong></p>
<p><strong>Kompres olarak,</strong> Banyo suyuna Buhar yoluyla, Masaj yoluyla: saç dökülmesi, kepeklenme, selüloitte, hemoroitlerde, Böbrek - mesane kum ve taşı, idrar yolları iltihabı, mesane iltihabı, idrar Tutkuluğu, soğuk algınlığı, gut, romatizma, damar sertliği, albümin, şeker hastalığı, kısırlık, ishal, bedensel ve ruhsal çöküntü, taze dallarının çayı zayıflamak için kullanılır.</p>
<p><strong>Uyarılar:</strong> Hamilelikte ve böbrek hastalığı olanlarda kullanılmamalıdır. Yoğunlaştırılmış formları cildi tahriş edebilir. <br />
<br />
 </p>

Anahtar Kelimeler:



EN ÇOK OKUNANLAR

EN SON EKLENENLER
  Acil
Yrd.Doç.Dr. Ayhan Özşahin
Adli Bilimler
Prof.Dr. Sermet Koç
Aile Hekimliği Ve Check-Up
Uzm.Dr. Cüneyt Özüak
Anatomi
Prof.Dr. Salih Murat Akkın
Anesteziyoloji ve Reanimasyon
Prof.Dr. Ercüment Yentür
Beyin ve Sinir Cerrahisi
Prof.Dr. Mehmet Yaşar Kaynar
Cinsel Sağlık
Prof.Dr. Doğan Şahin
Çevre ve Halk Sağlığı
Uzm.Dr. Murat Fırat
Çocuk Hastalıkları
Prof.Dr. Haluk Çokuğraş
Diş hekimliği
Dt. Celal Yıldırım
Dt. Saba Eryılmaz
Diyabet Ve Metabolizma
Prof.Dr. Temel Yılmaz
Enfeksiyon Hastalıkları
Prof.Dr. Haluk Eraksoy
Farmakoloji
Prof.Dr. Aydın Barlas
Genetik Bilimler
Prof.Dr. Turgut Ulutin
Göğüs Cerrahisi
Prof.Dr. Kamil Kaynak
Göğüs Hastalıkları
Prof.Dr. Gül Öngen
Kadın Hastalıkları ve Doğum
Prof.Dr. M. Cihat Ünlü
Kardioloji
Prof.Dr. Zeki Öngen
Klinik Beslenme
Prof.Dr. Ercüment Yentür
Kulak Burun Boğaz
Prof.Dr. Asım Kaytaz
Prof.Dr. Ferhan Öz
Psikiyatri
Prof.Dr. M. Kemal Arıkan
Sağlık Politikaları
Yrd.Doç.Dr. Haluk Özsarı
Sağlık Tartışma Platformu
Op.Dr. M.Şükrü Güner
Sağlıklı Beslenme Ve Diyet
Doç.Dyt Emel Özer
Seyahat Sağlığı
Prof.Dr. Volkan Korten
Sosyal Psikiyatri
Prof.Dr. Doğan Şahin
Termal Sağlık Ve SPA Wellness
Prof.Dr. M.Zeki Karagülle
Tıbbi Onkoloji
Prof.Dr. Adnan Aydıner
Tıp Hukuku
Prof.Dr. Faik Çelik
Tıp ve Sanat
Prof.Dr. Faik Çelik
Üroloji
Prof.Dr. Emre Akkuş
 

 
 
 
Copyright 2019 Tüm hakkı saklıdır. Designed by: OrBiT
RSS Kayıt Ol e-Bülten Kayıt Giriş Yap
saglikpaneli.com ANA SPONSORLARI
saglikpaneli.com İÇERİK SPONSORLARI


SAĞLIK MERKEZİ KISA YOLLARI
Acil | Kardioloji | Adli Bilimler | Kulak Burun Boğaz | Aile Hekimliği Ve Check-Up | Diyabet Ve Metabolizma | Çocuk Hastalıkları | Farmakoloji | Anatomi | Anesteziyoloji ve Reanimasyon | Çevre ve Halk Sağlığı | Diş hekimliği | Enfeksiyon Hastalıkları | Sağlıklı Beslenme Ve Diyet | Göğüs Cerrahisi | Seyahat Sağlığı | Üroloji | Sağlık Politikaları | Psikiyatri | Göğüs Hastalıkları | Genetik Bilimler | Tıbbi Onkoloji | Diş hekimliği | Sağlık Tartışma Platformu | Diş hekimliği | Klinik Beslenme | Diş hekimliği | Genel Konular | Beyin ve Sinir Cerrahisi | Kadın Hastalıkları ve Doğum | Termal Sağlık Ve SPA Wellness | Diş hekimliği | Tıp Hukuku | Tıp ve Sanat | Cinsel Sağlık | Sosyal Psikiyatri |
SAĞLIK KONULARI
Cinsel Sağlık | Çocuk Psikolojisi | Diyabet | Domuz Gribi | Ergenlik - Adolesan Sağlığı | Erken Boşalma | Fitnes | Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar | Grip ve Soğuk Algınlığı | Güzellik&Estetik | Hamilelik | HIV/AIDS | Hipertansiyon | İlkyardım | İnfertilite/Kısırlık | İnme | Kanser | Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi | Kuş Gribi | Obezite | Sağlık Mevzuatı | Sertleşme Sorunu | Ses Kısıklığı | Sigara | Stres | Tamamlayıcı Tıp |
Sağlık Paneli
Sağlık Paneli Hakkında | Kullanım Koşulları | Gizlilik Sözleşmesi | Yasaklı Ürünler | Ürün Listeleme Kuralları | Üyelik Sözleşmesi | Telif Hakları Hakkında | Güvenli Alışveriş, Satıcı ve Alıcı Sözleşmesi | Güvenli Ticaret ve Ödeme Sisteminin Tanımı | Kişisel Sağlık Profili Yetkilendirme Sözleşmesi | Doktor Üyelik Sözleşmesi | Bize Ulaşın | E-bültenler | Üye Doktorlar | Üye Kurumlar | Doktor Ara | Kurum Ara | Forum | Tartışma Platformu
A - Z
Branşlar A-Z | Slide Show A-Z | Kadın Sorunları A-Z | Erkek Sorunları A-Z | Çocuk Sorunları A-Z | Anketler A-Z | İnteraktif Araçlar A-Z